Dansk | English | Deutsch | Sitemap

 
 
 

 


Atlantvolden

Atlantvolden blev opført efter ordre af Hitler og er en forsvarsstilling, der strækker sig fra Spanien til Nordkap i Norge. Atlantvolden skulle sørge for, at de allierede ikke kunne gå i land i Danmark eller resten af det Europa, som Hitler havde besat under 2. verdenskrig. Atlantvolden blev lavet, så Hitler kunne koncentrere sig om fronten mod øst.

I Danmark består atlantvolden af omkring 8000 forskellige betonkonstruktioner, hvor de mest kendte er bunkerne, som der er knap 2000 af i Danmark. Der er ca. 100 konstruktioner alene omkring Thyborøn.

Arbejdet med at etablere Atlantvolden startede i 1940, men først i 1943 begyndte opførelsen af Atlantvolden i Danmark at tage fart. Bunkerne i Danmark blev bygget af lokale entreprenører med ”frivillig” arbejdskraft. De ledige blev kun anvist dette arbejde. Tyskerne forsøgte at skjule bunkerne for fjenden ved bl.a. i Thyborøn at camouflere dem som civile bygninger. I Danmark blev der desuden udlagt 1,5 millioner miner i et forsøg på at bekæmpe de allierede.

I Naturrum Thyborøn er en af bunkerne gravet fri for sand. Her kan man tage ophold på en bænk, hvor man kan sidde og slappe af. Trænger man til yderligere afslapning, kan man medbringe sin hængekøje og prøve at sove inde i en bunker.

Ved Kystcentret er en bunker indrettet til museum, hvor man kan få oplysninger om skildpaddespionen - arkitekten der arbejde for tyskerne og samtidig fungerede som spion for englænderne under 2. verdenskrig.

Flere bunkere langs Vestkysten er erklæret bevaringsværdige af Kulturstyrelsen, og også andre steder er bunkere indrettet som museum for 2. verdenskrig.